Liity ohjelmaan

Ennen varsinaista ohjelmaan rekisteröitymistä kannattaa organisaatiossa tehdä päätös luomutuotteiden käyttöön ottamisesta. Luomun käytön lisäämiseen on hyvä tehdä myös suunnitelma. Itse Portaat luomuun- ohjelmaan liittyminen on helppoa näiden sivujen avulla. Kun päätös liittymisestä on tehty, on valmentautumisen vuoro. Portaat luomuun -valmennukseen liittyvän testin läpäisyn jälkeen keittiö voi rekisteröityä ohjelmaan verkon kautta. Rekisteröinnissä tehdyillä käyttäjätunnuksilla pääsee päivittämään omia tietojaan. Tunnukset on hyvä ottaa talteen myöhempää käyttöä varten.

Ohjelmassa mukana olevilta organisaatioilta kerätään vuosimaksu ja kertaluonteinen rekisteröitymismaksu (uudet rekisteröitymiset).

LIITY NYT MUKAAN!

Vuosimaksut (vuosimaksu on organisaatiokohtainen):

1. luokka  ( 50 000 ateriaa/vuosi tai vähemmän) 100 e
2. luokka (50 000 - 200 000 ateriaa/vuosi) 250 e
3. luokka (200 000 ateriaa/vuosi tai enemmän 500 e

Hintoihin lisätään voimassaoleva alv % (24 %).

Uusilta ohjelmaan liittyviltä organisaatioilta peritään vuosimaksun lisäksi kertamaksuna rekisteröitymismaksu 50 e (+alv %). Tämä sisältää rekisteröitymiseen liittyvät hyväksynnät sekä yhden diplomin. Rekisteröintiin liittyville toimipaikoille toimitettavat diplomit 5 e/kpl (+alv).

ALOITA!
Tee organisaatiossa strateginen päätös luomutuotteiden käyttöönottamisesta ja kirjaa se toimintasuunnitelmaan. Päätökseen tulee laatia myös hankintaohjeistus. Luomun käytön lisäämisestä kannattaa tehdä vuosisuunnitelma, jonka mukaisesti tuotteita lisätään asteittain. Tässä vaiheessa on hyvä  tehdä myös päätös ruokalistasuunnittelusta sekä mahdollisista ruokatuotannon toiminnan muutoksista.

MÄÄRITTELE!
Määrittele liittyykö koko organisaatio ohjelmaan samalla kertaa vai jokin osa siitä, esimerkiksi kunnan ruokapalveluista päiväkodit tai vanhustenpalvelu. Saman rekisteröinnin alla olevien toimipaikkojen tulee käyttää samoja luomutuotteita ja edetä ohjelmassa yhtäaikaisesti. Organisaation eri toimialat voi rekisteröidä omana ryhmänään ja ne voivat edetä ohjelmassa eri tahtiin.

NIMEÄ!
Organisaation tulee valita henkilö, joka toimii organisaation ja ohjelman ylläpitäjän yhteydenpitäjänä. Yhteyshenkilötiedottaaohjelman tapahtumista ja uutiskirjeistä koko organisaatiota.

VALITSE!
Valitse omaan toimintaasi ja ruokalistaasi sopivat luomutuotteet. Aloittamiseen riittää yksi merkittävä tuote, jota käytetään ruokatuotannossa tai tarjoilussa päivittäin tai vähintään kaksi kertaa viikossa. Yksi tuote oikeuttaa ohjelman ensimmäiselle portaalle.

Tuotteiden valinnan yhteydessä ruokalistasuunnittelu on tärkeää. Luomutuotteiden käyttöönottamista ei ole järkevää tehdä niin, että vaihtaa ruokalistalla olevat tuotteet suoraan vastaaviksi luomutuotteiksi. (kts. esim. Anya Hultbergin esitys 2011 Lähiruokaseminaarista). Luomutuotteiden vaihtamista ruokalistalle voi testata uuden Ekoruokakoneen avulla. Portaat luomuun -ohjelmassa mukana olevat toimijat saavat Ekoruokakoneen kaikki ominaisuudet käyttöönstä mm. sk-pakattujen luomutuotteiden saatavuustiedot.

VARMISTA!
että valitsemasi tuotteet ovat varmasti luomua. Tämän voi tehdä tarkistamalla, että pakatuissa tuotteissa on viralliset luomumerkinnät. Luomutuotteen toimittajalta tai tuottajalta voi pyytää luomuvalvonnan asiakirjat, joista selviää, että toimija ja toiminta kuuluvat valvontaan ja että, tuotteet ovat varmasti luomua. Evira ylläpitää rekisteriä luomuvalvontaan kuuluvista toimijoista. Toimijoita voi hakea Eviran hakupalvelusta.

Mikä on asiakirjaselvitys? Katso myös video

OPISKELE VERKKOAINEISTO!
Portaat luomuun -sivustolta löydät tietoa luomusta yleensä sekä luomun käytöstä ammattikeittiöissä. Aineistosta on hyötyä luomutestin tekemisessä.

TEE TESTI!
Portaat luomuun -ohjelmaan liittyminen aloitetaan luomutestillä, joka löytyy ohjelman sivustolta. Testin voi tehdä vaikka koko organisaation henkilöstö.

REKISTERÖIDY!
Testin jälkeen täytä rekisteröitymislomake.

SÄILYTÄ tunnukset!
Rekisteröitymisen yhteydessä luomasi tunnukset tulee säilyttää luomusuunnitelman päivittämistä varten. Suunnitelman päivittämisellä siirrytään mm. ohjelman seuraavalle tasolle.

TIEDOTA!
Muista tiedottaa luomun käytöstä koko organisaation henkilöstöä sekä asiakkaita. Tiedottamisessa kannattaa kertoa organisaation tavoitteet ja tahtotila sekä perustelut luomun käytölle. Tiedottamisen avuksi ohjelman extra -sivustolta löytyy aineistoa, jota voi vapaasti käyttää.

Miten tiedottaa luomusta ruokalistalla? Katso myös video

PÄIVITÄ!
Rekisteröitymisen jälkeen ohjelman ylläpitäjä käsittelee hakemuksen ja tekee hyväksynnän. Tämän jälkeen lomakkeen tietoja voi päivittää aina tarvittaessa ja esim. hakeutua ohjelmasssa seuraavalle tasolle. Päivityksen apuna voit käyttää tarkistuslistaa.
 

Mainostoimisto Kuopio | Digitoimisto | Internet -sivut