Luomu ja muut kestävyyden ulottuvuudet

Luomun periaatteet tukevat vahvasti myös sosiaalista ja oikeudenmukaista taloudellista kestävyyttä. Luomun säädöksissä painottuvat ekologinen kestävyys, eläinten hyvinvointi sekä ruuan terveellisyys ja turvallisuus. 

Lähiruoka ja luomu

Luomutuotannon periaatteet korostavat paikallisuutta. Säädökset eivät kuitenkaan aseta vaatimuksia paikallisuuden toteutumiseksi. Uuden EU:n luomumerkin käyttöönoton yhteydessä pakkausmerkintöihin tulee kuitenkin säädös, joka velvoittaa ilmoittamaan maatalousperäisten raaka-aineiden alkuperän. Alkuperä voi olla esimerkiksi Suomi tai EU. 

Osa luomutuotteiden tuottajista ja valmistajista on pienyrityksiä, joiden tuotantokapasiteetti parhaiten sopisi juuri paikallisille markkinoille. Näin lähi- ja luomuruoka yhdistyvät.

Ammattikeittiöiden näkökulmasta luomu- ja lähiruoka täydentävät toisiaan. Luomuvalikoima ei toistaiseksi riitä kattamaan kaikkia tarpeita, joten lähiruoka täydentää sitä hyvin. 

Lue vinkkejä lähi- ja luomuruoan hankintaan julkiselle sektorille Lähis-oppaasta.

Luomu ja reilu kauppa

Osa kehitysmaista tulevista Reilun kaupan tuotteista on luonnonmukaisesti tuotettuja. Esimerkiksi kahvissa, teessä ja kaakaossa yhdistyvät usein luomu ja reilu kauppa

Mainostoimisto Kuopio | Digitoimisto | Internet -sivut