Luomutuotteiden saatavuus

Luomutuotannon määrä vaikuttaa paljon luomutuotteiden saatavuuteen. Suomen pelloista 9,5 % on luomutuotannossa (v. 2014). Luomutiloja oli 2014 yhteensä 4 323. Luomukotieläintuotantoa harjoitetaan 825 tilalla. Tilojen määrä on lisääntynyt vuodesta 2012, jolloin se oli n. 759. Suurin osa luomueläintiloista tuottaa naudanlihaa tai maitoa. Luomusikatiloja oli vain 14 ja luomubroileritiloja yksi. Luomukananmunia tuotti 37 tilaa. Kotimaista luomutuotantoa täydennetään luomutuotteiden tuonnilla. (Luomutuotantotiedot; lähde Evira, 2014)

Luomutuotteiden valikoima on kasvanut viimeisten vuosien aikana merkittävästi. Ammattikeittölle suunnattu valikoima suurempinen pakkauksineen on toistaiseksi kuitenkin vähittäiskauppojen valikoimaa suppeampi. Isoimpien suomalaiskauppojen valikoimissa on nykyään noin 3 000 luomutuotetta. Esimerkiksi kananmunissa ja hiutaleissa luomun markkinaosuus on jo noin 10 %. Kauppojen luomutuotteista noin 60 % on kotimaisia.  (Luomu Suomessa 2014 -katsaus, Pro Luomu ry)

Myllytuotteista myös sk-pakkauksia

Luomutuotteista parhaiten on saatavilla erilaisia myllytuotteita, maitotuotteita, kananmunia sekä kasviksista perunaa ja porkkanaa. Tukkuliikkeiden valikoimissa luomujauhoja ja -hiutaleita on saatavilla myös sk-pakkauksissa. Joillakin alueilla myllytuotteita toimittavat myös paikalliset myllyt, joiden kanssa pystyy hyvin neuvottelemaan pakkauskoosta.

Luomumaitotuotteiden valikoima on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana tasaisesti. Maitotuotteiden kohdalla ongelmana on markkinoilla olevien sk-pakkausten vähyys.

Luomukasvisten saatavuus vaihtelee

Kotimaisten luomukasvisten saatavuus vaihtelee satokausittain, koska luomuviljelijöitä on vielä melko vähän ja luomusato on alttiimpi säämuutoksille. Hyvänä satovuontena luomuperunaa ja -porkkanaa on saatavilla pitkälle kevääseen asti. Jotkut kuorimoyritykset toimittavat myös esikäsiteltyjä luomujuureksia.

Mainostoimisto Kuopio | Digitoimisto | Internet -sivut