Luomutuotteiden merkinnät

Luomutuotteen aitouden voi varmistaa pakkausmerkinnöistä. EU:n luomutunnuksen, Eurolehden, käyttö on pakollista kuluttajille ja suurtalouksille tarkoitetuissa valmiiksi pakatuissa luomuelintarvikkeissa. Eurolehden yhteydessä on oltava ilmoitettuna valvontaviranomaisen tunnusnumero ja tieto, missä tuotteen maatalousperäiset ainesosat on tuotettu.

EU:n luomumerkki on pakollinen kaikissa EU:ssa myytävissä luomutuotteisissa. Alla esimerkki pakollisista valmiiksi pakattujen luomutuotteiden merkinnöistä.


FI-EKO-109
Tuotettu Suomessa

Lue lisää luomutuotteiden merkinnästä www.evira.fi

EU:n virallisen luomumerkin lisäksi luomutuotteissa voi käyttää myös muiden organisaatioiden ylläpitämiä luomumerkkejä. Alla muutamia yleisimpiä luomumerkkejä.

Viralliset luomumerkit:

 Aurinkomerkki on Eviran valvoma ja myöntämä. Se kertoo että viljelyssä noudatetaan EU:n luomuasetusta ja tuotteen raaka-aineista 95 % on luonnonmukaisesti tuotettuja. Merkki osoittaa että tuote on suomalaisen viranomaisen valvonnassa. Tuote on valmistettu, pakattu tai etiketöity Suomessa.
EU:n luomumerkki eli tähkämerkki on tarkoitettu koko EU:n alueelle. Tuotteen ainesten, jalostuksen ja pakkauksen pitää läpäistä jonkin EU:n maan luomuvalvonta. Suomessa merkin valvonta tapahtuu TE-keskusten ja   Elintarvikeviraston toimesta ja muissa Euroopan maissa vastaavien laitosten kautta. Valvonnan perustana ovat EU:n asetukset luomutuotteiden tuotannosta. Merkki edellyttää, että 95 % maatalousperäisistä raaka-aineista tulee olla EU:n alueella tuotettu. Tähkämerkin korvasi kesällä 2010 EU:n uusi lehtimerkki.

    Epävirallisia luomumerkkejä:

Leppäkerttumerkki kertoo Luomuliiton tuotantoehtojen mukaan tuotetuista tuotteista. Luomuvaatimusten lisäksi se edellyttää kotimaista alkuperää. Kotimaisuusasteen pitää olla alkutuotteissa 100 % ja jalosteissa 75 %. Merkin haltija ja myöntäjä on Luomuliitto ry.

Biodynaamisen tuotteen tunnistat Demeter-tuotemerkistä, joka on ainoa kansainvälisesti yhtenäiset laatunormit täyttävä tarkastusmerkki. Suomessa biodynaamista viljelijää koskevat erityisesti Eviran luonnonmukaisen tuotannon ohjeet. Suomessa kaikki biodynaamiset tilat kuuluvat Eviran luomu- ja elintarvikevalvontaan

  Muita eurooppalaisia merkkejä:

Ruotsalainen luomumerkki, joka näkyy myös Suomessa myytävissä tuotteissa. Merkki on ruotsalaisten viljelijöiden hallitsema ja IFOAMin (International Foundation for Organic Agriculture) akkreditoima eli kansainvälisesti hyväksytty.

Saksalainen luomumerkki

Lisää luomumerkeistä pty.fi.

Mainostoimisto Kuopio | Digitoimisto | Internet -sivut