Luomupuuroa kaikille!

Kaikissa Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän (Pkky) opiskelijaravintoloissa
on tarjolla luomupuuroa aamuisin klo 7:30 - 8.00

Syö hyvin, voi hyvin!

PKKY/Pohjois-Karjalan ammattiopisto on tarjonnut vuodesta 2006 opiskelijoille ja henkilökunnalle aamupuuroa. Opiskelijoille puuroaamiainen on maksuton ja henkilökunnalle hinta n. 0,30 €. Opiskelijoiden osalta kustannukset korvaavat koulutusalat.

Aloite aamupuuron tarjoamiseen tuli opetushenkilöstöltä.  Taustalla oli huoli nuorista, jotka aloittivat koulupäivänsä ilman aamupalaa. Vuoden 2006 syksyllä aloitettiin kokeilu ja puurolla kävijöiden määrä on lisääntynyt vähitellen. Alkukokeilun jälkeen palvelu sai hyvän vastaanoton ja mukaan otettiin mahdollisuus käyttää puuron valmistuksessa lähi- ja luomuraaka-aineita. Luomuhiutaleiden käyttöön on siirrytty vuonna 2009. Aamupuuro valmistetaan vuorotellen kaura-, ruis-, ohra- tai 4-viljan hiutaleista. Tämä oli koulutuskuntayhtymän yhteinen linjaus eikä nostanut aamupuuron valmistuskustannuksia merkittävästi.

Vaikutus hyvinvointiin

Päivittäisillä ruokavalinnoilla on vaikutusta terveyteen. Aamupuuron tarjoamisella Pkky:ssä pyritään ohjaamaan opiskelijoita ruokailemaan terveellisesti ja säännöllisesti sekä lautasmallin mukaisesti. Hyvällä ja ravitsevalla kouluruualla ja aamupuurolla autetaan jaksamaan ja pysymään virkeänä läpi koko koulupäivän. Lukiossa ja toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa ruokailuun osallistumisen seuranta ei ole vain taloudellinen mittari, vaan sitä on hyvä tarkastella myös terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta.

Opiskelijaravintoloissa on esillä malliannos, joka antaa vinkkejä keskimääräisen energiatarpeen tyydyttämiseen. Monipuolisen lautasmallin mukaisen lounaan avulla ohjataan myös oikeaan annoskokoon. Lisäksi opiskelijoita ohjataan parempiin ruokavalintoihin ”Parempi valinta” -kyltillä, jossa ohjeistetaan ravintoarvovertailuun ravintosuositusten mukaisen kouluaterian ja pelkän välipalan välillä (esim. limonadi ja munkki).

Vastuullisuus on tärkeä arvo Pkky:ssä

Pkky:n arvo vastuullisuus tarkoittaa, että kehitämme toimintaamme ja toimintaympäristöämme ottamalla huomioon kestävän kehityksen eri ulottuvuudet. Kestävä kehitys koostuu ekologisesta, sosiaalisesta, taloudellisesta ja kulttuurisesta ulottuvuudesta. Vastuu ympäristöstä on kestävän kehityksen kivijalka. Kestävä kehitys on kuitenkin paljon muutakin kuin jätteiden lajittelua tai valojen sammuttamista, sillä siihen kuuluvat myös monet koulun sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden kehittämiskohteet, henkilöstön ja oppilaiden hyvinvointi, turvallisuus, kiusaamisen ehkäisy, ravinto ja terveys, kulttuuriperinnön säilyttäminen ja monikulttuurisuus.

Lisätietoja:
Sirkka Jormanainen
Ruokapalvelupäällikkö
Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu Palvelut
Palvelualat/ Ruokapalvelut
050 4687742, sirkka.jormanainen(at)pkky.fi
www.pkky.fi

Mainostoimisto Kuopio | Digitoimisto | Internet -sivut