Luomu ruuanvalmistuksessa

Luomusäädökset määrittelevät luomutuotteiden erot muihin tuotteisiin verrattuna. Niiden vaikutuksesta ruuanvalmistukseen on toistaiseksi vain kokemusperäistä tietoa.

Tutkimusten mukaan tärkeä syy luomutuotteiden käyttöön on se, että kuluttajat pitävät luomutuotteita tavanomaisia tuotteita turvallisempina ja terveellisempinä. Kuluttajat liittävät turvallisuuden ja terveellisyyden luomun tuotantomenetelmiin. Luomutuotteiden ravitsemuksellisesta vaikutuksesta on jonkin verran tutkimustietoa. Toistaiseksi se on kuitenkin vielä hajanaista ja osittain ristiriitaista.

Uusimman Newcastlen yliopiston ekologisen maatalouden professori Carlo Leifertin johtaman tutkimuksen (2014) mukaan valitsemalla luomustandardin mukaisesti tuotettua ruokaa saa enemmän ravitsemuksellisesti edullisia antioksidantteja ja altistuu pienemmälle määrälle myrkyllisiä raskasmetalleja. Tähän mennessä alansa laajimmassa tutkimuksessa analysoitiin 343 aiemman tutkimuksen tulokset luonnonmukaisesti ja tavanomaisesti tuotetun ruoan koostumuseroista. Tutkimusryhmä havaitsi, että siirtymällä käyttämään luomuhedelmiä, -marjoja, -kasviksia ja viljoja ja niistä valmistettua ruokaa, voi saada yhtä paljon lisää antioksidantteja, kuin mitä 1-2 lisäannosta kasviksia päivässä sisältää.

Tietoa luomuun liittyvistä tutkimuksista löytyy www.luomuinstituutti.fi sivustolta.

Mainostoimisto Kuopio | Digitoimisto | Internet -sivut