Luomun ravitsemukselliset vaikutukset

Luomutuotannossa ei käytetä torjunta-aineita ja eläinlääkinnässä varoajat ovat tavanomaista pidempiä, joten riski jäämistä tuotteissa on tavanomaista pienempi. Vastaavasti tiukat rajoitukset elintarvikkeiden lisäaineiden käytössä yhdistyy kuluttajien mielessä usein terveellisyyteen. Luomu on hyvä vaihtoehto haluttaessa välttää lisäaineiden saantia. 

Vähemmän nitraattia, enemmän C-vitamiinia

Yksittäisten luomutuotteiden ravintosisältöä on tutkittu, mutta tulokset ovat ristiriitaisia. Kasvikunnan tuotteiden ravintosisältöpitoisuuteen vaikuttavat myös lajike, kasvupaikka, kasvukauden säätila sekä tuholaisten ja tautien määrä kasvukaudella. Tutkimukset ovat tuottaneet eniten näyttöä luomutuotteiden pienemmästä nitraattipitoisuudesta  ja suuremmasta C-vitamiinipitoisuudesta vastaaviin tavanomaisesti tuotettuihin tuotteisiin verrattuna. Luomutuotteiden ravintosisältöjä ei kuitenkaan ole analysoitu systemaattisesti, joten niitä ei myöskään käytetä ravintolaskelmissa. 

Enemmän antioksidantteja, vähemmän raskasmetalleja

Uusimman Newcastlen yliopiston ekologisen maatalouden professori Carlo Leifertin johtaman tutkimuksen (2014) mukaan valitsemalla luomustandardin mukaisesti tuotettua ruokaa saa enemmän ravitsemuksellisesti edullisia antioksidantteja ja altistuu pienemmälle määrälle myrkyllisiä raskasmetalleja. Tähän mennessä alansa laajimmassa tutkimuksessa analysoitiin 343 aiemman tutkimuksen tulokset luonnonmukaisesti ja tavanomaisesti tuotetun ruoan koostumuseroista. Tutkimusryhmä havaitsi, että siirtymällä käyttämään luomuhedelmiä, -marjoja, -kasviksia ja viljoja ja niistä valmistettua ruokaa, voi saada yhtä paljon lisää antioksidantteja, kuin mitä 1-2 lisäannosta kasviksia päivässä sisältää.

Luomumaitoon ei lisätä D-vitamiinia

Luomumaitoon ei Suomessa lisätä D-vitamiinia toisin kuin tavanomaiseen maitoon. Tämän vuoksi D-vitamiinin määrä on luomumaidossa alhaisempi kuin tavanomaisessa maidossa. Päiväkotilasten keskuudessa tehdyssä tutkimuksessa luomumaidon käytöllä ei ollut suurta vaikutusta D-vitamiinin saantiin, koska lasten päiväkodissa nauttiman maidon määrä oli vähäinen. Vaikka luomumaito täydennettäisiin D-vitamiinilla, ei sekään vielä riittäisi tyydyttämään D-vitamiinin vajausta, ellei maidon ja runsaasti luontaista D-vitamiinia sisältävän kalan käyttö samalla lisääntyisi.

Vähemmän seleeniä

Toinen ravitsemuksellinen ero Suomessa tuotetuissa luomutuotteissa on, että ne sisältävät vähemmän seleeniä kuin vastaavat tavanomaiset tuotteet. Tämä johtuu siitä, että Suomen maaperässä on vähän seleeniä ja sitä lisätään keinolannoitteisiin. Koska luomutuotannossa ei käytetä näitä lannoitteita, seleeniä kertyy luomupelloilla kasvaviin kasvin vähemmän kuin tavanomaisilla, lannoitetuilla pelloilla kasvaviin. Päiväkotilapsia koskevan tutkimuksen tulosten mukaan seleeni ei kuitenkaan näytä olevan ongelma luomutuotteiden käyttäjillä.

Lisää tutkimusta tarvitaan

Luomuruuan terveellisyys suhteessa tavanomaisin keinoin tuotettuun ruokaan jakaa mielipiteitä ja asiantuntijoita. Ranskan elintarviketurvallisuusviraston, AFSSAn, julkaistuihin tutkimuksiin perustuvan katsauksen mukaan luomukasvituotteet sisälsivät tavanomaista enemmän kuiva-ainetta ja mineraaleja sekä antioksidantteja, kuten fenoleja ja salisyylihappoa. Luomulaatuiset eläintuotteet sisälsivät enemmän monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Mainostoimisto Kuopio | Digitoimisto | Internet -sivut