Lisä- ja apuaineita rajoitetusti

Luomuelintarvikkeiden valmistukseen saa käyttää vain murto-osan niistä lisäaineista, jotka ovat sallittuja tavanomaisessa elintarviketuotannossa. Luomuelintarvikkeissa sallittuja lisäaineita on yhteensä 47, kun tavanomaisessa tuotannossa sallittuja lisäaineita on yli 300. Monien sallittujen lisäaineiden käytölle on lisäksi määritelty tietyt eritysedellytykset. Esimerkiksi natriumnitriittiä saa käyttää vain lihavalmisteissa enintään 80 mg/kg ja vain siinä tapauksessa, jos tuotteiden valmistukseen ei ole käytettävissä vaihtoehtoista tekniikkaa.

Aromeista luomussa ovat sallittuja vain luontaiset aromiaineet tai luontaiset aromivalmisteet. Näin esim. luontaisen kaltainen aromi vanilliini on luomussa kielletty. Muuntogeeniset organismit (gmo) ja niistä johdetut tuotteet ovat luomuelintarvikkeissa kiellettyjä. Myös säteilyttäminen, jota käytetään lähinnä mausteiden säilyttämiseen, on luomutuotteissa kielletty.

LISÄAINERYHMÄ

SALLITUT LISÄAINEET,

TAVANOMAINEN (kpl)

SALLITUT LISÄAINEET,

LUOMU (kpl)

Elintarvikevärit

40

2

Säilöntäaineet

46

7

Hapettumisenestoaineet

44

11

Emulgointi-, stabilointi- ja sakeuttamisaineet

74

13

Muunneltu tärkkelys

13

0

Makeutusaineet

15

0

Hapot ja happamuudensäätöaineet

26

8

Paakkuuntumisenestoaineet

11

2

Pakkauskaasut ja ponneaineet

9

4

Arominvahventeet

18

0

Pintakäsittelyaineet

8

0

Muut lisäaineet

12

0

Yhteensä

316

47

 Luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden sallistuista lisä- ja apuaineista on säädetty KOMISSION ASETUS (EY) N:o 889/2008, annettu 5 päivänä syyskuuta 2008. (Asetuksen sivu 48, LIITE VIII, Asetuksen 27 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetussa jalostettujen luonnonmukaisten elintarvikkeiden tuotannossa käytettävät tietyt tuotteet ja aineet)

 

 

 

Mainostoimisto Kuopio | Digitoimisto | Internet -sivut