Lautasmalli sopii myös ympäristövaikutusten vähentämiseen

Ympäristövastuullisia valintoja voi tehdä – ilman että ravintoarvo ja tasapaino kärsivät. Lautasmalli sopii myös ympäristövaikutusten vähentämiseen. Oikeaoppinen lautasmalli on tasapainoinen annos, jossa on puolikas kasviksia, neljännes perunaa, pastaa tai riisiä ja neljännes lihaa.

Lautasmallin avulla voi suunnitella myös ympäristövastuullisia valintoja. Kasvisten tuotannon ympäristövaikutukset ovat merkittävästi pienemmät kuin eläinkunnan tuotteiden. Siksi lautasmallin mukainen ateria, jossa lautasen täyttäminen aloitetaan puolella lautasellisella kasviksia, on hyvä ympäristön kannalta. Perunoiden ja viljatuotteiden - suurimoiden, pastan, leivän sekä riisin - ympäristövaikutus on pieni verrattuna lihaan ja kalaan. Ympäristönkin kannalta on näin ollen hyvä täyttää neljäsosa lautasesta perunalla, pastalla, ruokaviljalla tai vastaavilla.

Itämeren ruokavalio suosii lähellä tuotettua ruokaa. Terveellinen kokonaisuus syntyy tutuista raaka-aineista terveellisesti, turvallisesti ja ympäristöä säästäen. Itämeren ruokavalio on vastine perinteiselle, tutkimuksissa terveelliseksi osoitetulle Välimeren ruokavaliolle. Samanlaiseen täysipainoiseen kokonaisuuteen päästään suosimalla omaan ruokaperinteeseemme kuuluvia raaka-aineita: kotimaisia kasviksia ja marjoja, ruista, rypsiöljyä ja kalaa.

Itämeren ruokakolmio on laadittu Diabetesliiton, Sydänliiton ja Itä-Suomen yliopiston ravitsemusasiantuntijoiden yhteistyönä.

Mainostoimisto Kuopio | Digitoimisto | Internet -sivut