Luomu on merkittävä tekijä ruokapalvelun imagolle

Luomun käytöllä varmistamme käyttämiemme raaka-aineiden ja elintarvikkeiden  puhtauden. Lisäksi luomun käytön avulla pyrimme edistämään oman alueen luomutuotantoa ja elintarviketeollisuutta. Toiveena on, että lähialueen tuottajat innostuisivat luomutuotteiden viljelystä ja jatkojalostamisesta suurtalouksille sopivaan muotoon.

Juvalla panostetaan oman kunnan luomutuotantoon

Juvan kunta on perinteinen maatalouspitäjä, jossa on panostettu myös luomutuotantoon. Käyttämällä luomua, etenkin lähialueella tuotettua, voimme olla varmoja raaka-aineiden turvallisuudesta. Samalla tuemme alueellista tuotantoa. Juvalla panostetaan omassa kunnassa tuotettujen elintarvikkeiden käytön lisäämiseen kahden keskuskeittiön aterioiden raaka-aineina.

Strateginen päätös

Juvan kunnanvaltuusto teki 100 –vuotisjuhlakokouksessaan 07.11.2011 päätöksen, että vuoden 2013 ja 2014 aikana lähi – ja luomuruoan osuus nostetaan 40 % raaka-ainehankinnoista ja keittiöissä siirrytään Portaat Luomuun – ohjelmassa eteenpäin tasolle 4 asti, jolloin ruoanvalmistuksessa käytetään jatkuvasti vähintään kahdeksaa luomutuotetta.

Kunta toivoo, että päätös olisi rohkaiseva esimerkki muille maakunnan kunnille. Päätöksen teon yhteydessä Juvan kunnanvaltuusto antoi haasteen alueen tuottajille ja yrityksille tarjota sellaisia tuotteita, että ne tuoteominaisuuksiltaan ja toimitusehdoiltaan soveltuvat ammattikeittiöiden käyttöön.

Luomutuotteiden lisäämisen suunnitelma
  • Juvalla on asetettu selkeitä tavoitteita luomuruokailun edistämiseksi. Tavoitteena on nostaa lähi- ja luomuruoan osuus 40 %:iin Juvan kirkonkylän julkisessa ruokailussa vuoden 2014 loppuun mennessä, mikä tarkoittaisi lähes kaksinkertaista määrää nykytasoon.
  • Raaka-aineiden käytön nosto 35 %:iin raaka-aineista merkitsisi noin 5 % kustannusten nousua ateriahinnoissa. Nykyiset tavarantoimittajat pystyvät toimittamaan ensimmäiseen 35 % tasolle nostoon tarvittavan määrän tuotteita. Paikallisten tuotteiden käytön lisäämiseksi edelleen 40 %:iin tarvitaan lisää valmiiksi kuorittuja, pilkottuja ja soseutettuja sekä esikypsennettyjä raaka-aineita.
Luomu elintarvikehankinnoissa

Juva kuuluu Savonlinnan hankintarenkaaseen, jonka kautta kilpailutetaan maito- ja maitotaloustuotteet, lihat, kalat ja tukkutuotteet. Paikallisilta toimijoilta voimme hankkia tuoretuotteita, marjoja ja mehuja. Kyläkoulujen keittiöihin hankitaan raaka-aineet itsenäisesti kyläkauppojen kautta ja suoraan tuottajilta. Perunat, marjat, vihannekset ja jauhot tulevat paikallisilta tuottajilta ja jatkojalostajilta.

Portaat luomuun -ohjelma

Juvan koulukeskuksen keittiö on tällä hetkellä Portaat luomuun – ohjelman portaalla 2. Koulukeskuksen keittiön kokonaishankinnoista lähi- ja luomuruuan oston osuus on tällä hetkellä 14 %. Luomutuotteita ovat rasvaton maito, piimä, näkkileipä, osa hiutaleista ja kuivatut herneet.

Vanhainkodin keittiö on myös Portaat luomuun –ohjelman toisella portaalla. Sen kokonais-hankinnoista lähi- ja luomuruuan osuus on 22 %. Paikallisilta tuottajilta hankitaan marjat, perunat, perunasose, kakkupohjat ja valmiiksi pilkotut salaattiainekset sekä osa eineksistä, jauhelihasta, kalasta, mehuista ja viljatuotteista. Käytössä olevia luomutuotteita ovat kuivatut herneet, osa hiutaleista, näkkileipä, porkkanakuutio (pakaste) ja osa maitotuotteista.

Portaat luomuun –ohjelman kautta olemme saaneet tietoa luomutuotteista ja vinkkejä luomuraaka-aineiden käytöstä ruoanvalmistuksessa.

Juvan kunta

Juva on reilun seitsemän tuhannen asukkaan maaseutukunta Etelä-Savossa. Kunnan elinkeinorakenteessa alkutuotannolla on merkittävä osuus, samoin kuin laajemminkin elintarviketuotannolla. Elintarviketuotannon vahvistaminen on otettu osaksi kunnan strategiaa. Juvan kunta haastaa eteläsavolaisia kuntia mukaansa luomu- ja lähiruokatalkoisiin.

Ruokapalvelun koko

Juvan Koulukeskuksen keittiössä tehdään päivittäin ruokaa 700 koululaiselle, ala-asteelle, yläasteelle ja lukioon. Vanhainkodin keittiössä valmistetaan yhteensä 650 ateriaa. Vanhainkodin lisäksi aterioita toimitetaan kotiin vanhuksille, kehitysvammaisten hoitokotiin, sairaalaan ja kirkonkylän päiväkodeille.


kuva: Jari Piikki / Juvan kunnan sivut

Lisätietoja
Ruokapalvelupäällikkö
Annikki Tarvainen
Juvan kunta

Mainostoimisto Kuopio | Digitoimisto | Internet -sivut