Hirvihaaran kartano

Juhla- ja kokouskartano Next Hotel Hirvihaaran Kartano on vuonna 1918 rakennettu herraskartano Mustijoen varrella. Keskiajalla hyötypuutarhoja rakennettiin kartanoiden yhteyteen turvaamaan sekä omistajiensa että palkollisten ruokataloutta. Myös Hirvihaaran kartanolle suunnitteli kohopenkki-kasvimaan sekä kasvihuoneen puutarha-arkkitehti Paul Olsson (1890 - 1973). Kuitenkin kasvimaat jäivät rakentamatta silloisen omistajan, tulitikkutehtailija Holmbergin kuoltua.

Nykyinen kartanon omistaja sekä liiketoiminnasta vastaava yrittäjä halusivat vierailleen aitoa lähiruokaa, joka on luonnonmukaisesti viljeltyä. Luomuvalvontaan haettiin heti, kun päätös keittiöpuutarhan elvyttämisestä tehtiin vuonna 2011.

Luomupuutarhuri Suvi Lehtonen vastaa nykyisin kartanon keittiöpuutarhasta. Luonnonmukaisen viljelyn ehdoin puutarhassa sekaviljely on mahdollisimman laajaa. Jo tällä hetkellä puutarhan luomukasvien valikoima on monipuolinen. Kartanon keittiön käyttöön saadaan omasta viljelystä mm. maa-artisokkaa, erilaisia kurpitsalajikkeita, purjoa, papuja, herneitä, salaattia, porkkanaa, punajuurta, lanttua, naurista, retiisiä, retikkaa, maissia, valkosipulia, ryvässipulia, punasipulia, kaalia, selleriä, latva-artisokkaa, pinaattia, yrttejä, tomaattia, paprikaa ja kurkkua. Lisäksi puutarhasta saadaan koristekäyttöön kukkia sekä yrttejä. Elokuun alusta alkaen saadaan merkittävä osa vihanneksista omasta puutarhasta, jolloin tukkutilauksista voidaan jättää kasvikset kokonaan pois.
 


Luonnonmukaisen viljelyn ehdoin puutarhassa sekaviljely on mahdollisimman laajaa ja luomukasvien määrä on runsas.

Kartanon keittiössä varsinkin satoaikaan suunnitellaan ja kehitetään uutta reseptiikkaa. Ruokalistojen laadinnassa noudatetaan sesongin tuoreiden raaka-aineiden käyttöä sekä mahdollisimman paljon paikallisten tuottajien tarjontaa yhdistettynä oman luomupuutarhan raaka-aineisiin. Keittiössä käytetään lisäksi paljon riistaa, kotimaista kalaa, sieniä, marjoja ja muita metsän antimia. Kasvisten käyttö on lisääntynyt ja asiakkaiden suhtautuminen puutarhaan sekä luomu- ja lähituotteiden käyttöön on ollut erittäin positiivista ja kiinnostunutta. Puutarhan näkeminen ja konkreettinen läheisyys yhdessä Suomen hienoimmasta kartanomiljööstä ovat lisänneet asiakkaiden innostusta luomusta ja parantanut kartanon imagoa ja ruokatuotteen arvostusta merkittävästi.

 

 

 

 Ruokalistojen laadinnassa noudatetaan sesongin tuoreiden raaka-aineiden ja oman puutarhan sadon käyttöä.

Mainostoimisto Kuopio | Digitoimisto | Internet -sivut