Luomu SM

Vuoden 2024 kilpailu avataan tammikuussa.
Luomun käyttöä tarkastellaan ajanjaksolta 2022-2023.

Luomu SM -2023 kilpailun voittajat löytyvät täältä.  

.

Mikä on Luomu SM?

Luomu SM on kaikille luomua käyttäville ammattikeittiöille tarkoitettu kilpailu.

Kilpailussa etsimme sekä julkista että yksityistä ruokapalvelutoimijaa/ravintolaa, joka on onnistunut eniten lisäämään luomun käyttöä edelliseen vertailuajanjaksoon verrattuna.

Lisäksi kilpailussa on kolme perussarjaa yksityiselle ja julkiselle sektorille. Sarja määräytyy ravintolassa tai ruokapalvelussa vuodessa tarjottavien aterioiden määrän mukaisesti.

Perussarjat (yksityisille ja julkisille toimijoille omat):

pienet toimijat: 50 000 ateriaa/vuosi tai vähemmän
keskisuuret toimijat: 50 000 - 200 000 ateriaa/vuosi
suuret toimijat: 200 000 ateriaa/vuosi tai enemmän

.

Luomuosuuden laskeminen

Toteutuneen luomun käyttömäärän laskemiseen tarvitaan ruokapalvelussa kaikkien käytössä olevien (tavanomaiset+luomu) raaka-aineiden vuosittaiset käyttömäärät (kg/vuosi) vertailuajanjaksoilta. Elintarvikkeiden kokonaiskäyttömäärästä (kg) lasketaan luomun osuus prosentteina. Koska kilpailussa voiton vie se, jolla luomun osuus on kasvanut eniten edelliseen vuoteen verrattuna, tarvitsemme elintarvikkeiden käyttötiedot molemmilta vertailuajanjaksoilta.

Luomun osuuden käytetyistä elintarvikkeista voit ilmoittaa meille esim. excel-taulukolla tai tukusta saatavalla ostoraportilla. Luomuostot tulee todentaa ostoraportilla tai jollain muulla hyväksyttävällä ostotositteella (esim. ostokuitti tai kirjanpitoraportti).

Luomun osuuden laskemisessa voit hyödyntää uutta luomuttamisen työkalua, KÄTSYä, joka löytyy täältä Portaat luomuun -ohjelma (bonsait.fi) Mikäli olet Portaat luomuun -ohjelman asiakas KÄTSY löytyy omasta luomusuunnitelmasta ja mahdollistaa luomutietojen tallentamisen suunnitelmaan. 

Lisätietoja kilpailusta:

Anu Arolaakso, projektipäällikkö, p. 044 785 4048, anu.arolaakso(at)sakky.fi