Viime viikolla juhlistettiin ravintola-alan "oscareiden" voittajia. Historian ensimmäisen kerran palkittiinvoittaja PRO Vastuullisuus -sarjassa. Luomumaidon D-vitaminointiin ollaan saamassa vastauksia. Ruotsissa luomun käyttö jatkaa hurjaa kasvuaan.
Viime torstaina 28.1. jaettiin Helsingissä Wanhassa Satamassa ravintola-alan tunnustuspalkinnot yhteensä 13 sarjassa. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana oli PRO Vastuullisuus -sarja, joka otettiin positiivisena kehitysaskeleena PRO palkinnoissa vastaan. Uuden sarjan kaikki kolme finalistia ovat kaikki alansa huippuja vastuullisten toimintojen toteuttamisessa. Ensimmäisen PRO Vastuullisuus -palkinnon voitti ruokapalvelupäällikkö Helena Laitinen Kiuruvedeltä.
PRO Gaalan tunnelmia ja kaikkien sarjojen voittajat sekä finalistit löytyvät www.propalkinnot.fi
Luomumaidon D-vitaminoinnista on käyty keskustelua jo usean vuoden ajan. Maa- ja metsätalousministeriöltä saatujen tietojen mukaan asetusehtotus luomumaidon D-vitaminoista on notifioitu ja se voidaan antaa toukokuun alussa. Siirtymäajan jälkeen asetuksen voimaantulo olisi alkusyksystä tänä vuonna.
Asetuksen voimaanastuminen tarkoittaa, että sen jälkeen myös homogenoituun rasvattomaan luomumaitoon tulee D-vitamiinilisä. Maidonjalostajat ovat valmiustilassa myös luomumaidon pakkaamiseen 10 l novoihin. Nyt toivotaan, että luomumaidon käyttö ammattikeittiöissä tämän myötä lisääntyy merkittävästi.
Luomumaidon D-vitaminointiasetuksesta lisätietoja antaa maa- ja metsätalousministeriö.
Luomuelintarvikkeiden myynti kasvoi Ruotsissa viime vuonna 39 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Myytiin oli viime vuonna yhteensä n. 16 miljardia kruunua eli 1,8 miljardia euroa. Luomun osuus Ruotsissa elintarvikemarkkinoista nousi kahdella prosenttiyksiköllä 7,7 prosenttiin.
Lue lisää www.maaseuduntulevaisuus.fi
Ekoruokakoneen raaka-ainelistausta ja toimintoja on päivitetty. Käy tutustumassa palveluun. Liittymällä Portaat luomuun -ohjelmaan saat käyttöösi kaikki palvelun toiminnot. Mikäli tiedät luomutuotteen, jota ei vielä löydy palvelun raaka-ainelistauksesta, ilmoita siitä meille. (ekocentria(at)sakky.fi)
16.-18.3.2016 Gastro Helsinki, Messukeskus (Portaat luomuun mukana)
17.5.2016 Elintarvikepäivä, Messukeskus
8.11.2016 Ateria-tapahtuma, Wanha Satama
Luomuinstituutin Tutkittua tietoa luomusta -luennot ti 2.2. alkaen