Luomu on laadun mittari

Portaat luomuun -ohjelman avulla päästään konkreettisiin tuloksiin ja samalla tulee mietittyä tarkemmin luomun käyttöä. Ohjelmaan liittyminen tuo myös ruokapalveluille lisäarvoa. Haluamme tarjota puhdasta ruokaa lapsille ja kehittää ruoan laatua. Luomu on yksi laadun mittari muiden joukossa” - sanoo palvelujohtaja Paula Juvonen. 

Luomu on puhtaampaa ruokaa eli luomuelintarvikkeiden valmistuksessa on rajoitettu mm. sallittujen lisäaineiden ja valmistuksen apuaineiden määrää vain välttämättömimpiin. Esimerkiksi keinotekoisten väriaineiden ja makeutusaineiden käyttö on kielletty. Luomuviljely edistää myös luonnonvarojen suojelua ja luonnon monimuotoisuutta.

Luomu- ja lähiruoan käytön kehittämisessä ammattikeittiöillä on tienraivaajan rooli

Arkean toiminnan yhdeksi arvoksi on kirjattu kestävä kehitys ja luomuruoka edustaa juuri sitä arvomaailmaa. Ruokapalvelun laatima ja Turun kaupungin hyväksymä linjaus kohdistuu luomu- ja lähiruoan käytön lisäämiseen sekä omavalmistusasteen ja ruoan laadun kehittämiseen vuosina 2012 - 2016. Luomuruoan lisääminen Turun kaupungin tilaamissa ruokapalveluissa toteutetaan Portaat Luomuun -ohjelman mukaisesti. Omavalmiusasteen nostaminen liittyy olennaisesti vuonna 2014 valmistuviin keskuskeittiöihin. Luomu- ja lähielintarvikkeiden korkeampia hankintahintoja kompensoivat tällöin keskitetyn ruokapalvelun edullisemmat kustannukset. Valmistuskeittiöiden nykyinen määrä vähenee puolella, palvelukeittiöiden määrä puolestaan kasvaa. Syksyllä 2012 ruokapalvelu aloitti myös järjestelmällisen biojätteen määrän mittauksen toimipisteissään.

Linjaus luomu- ja lähiruoan käytön lisäämiseksi huomioidaan elintarvikehankintoja suunniteltaessa

Edellinen elintarvikekilpailutus toteutettiin seutuhankintana. Kilpailutuksen suunnitteluvaiheessa huomioitiin luomutuotteet. On tärkeää tuntea markkinat ja siksi toimittajien kanssa keskustellaan luomutuotteiden saatavuudesta. Tietyistä tuotteista pyydetään luomuvaihtoehtoa: varrasleipä, riisikakku, tofu, kaurajugurtti, kaurajuoma, riisijuoma, hunaja, kaurahiutale, neljän viljan hiutale, ohrahiutale, vehnähiutale, ruishiutale, mannasuurimo, grahamjauho, ruisjauho, vehnäjauho, piimä. Lyhyt toimitusketju voi olla hankintojen perusteena, kun sillä on vaikutusta elintarvikehankintojen laatuun ja ympäristövaikutuksiin.

Hinta ja saatavuus määrittelevät sen, mitä luomuotteita mukaan jatkossa valitaan. Tuote ei saa maksaa liikaa ja sitä pitää olla tarjolla sellaisia määriä ja sellaisessa muodossa, että se sopii suurkeittiöihin. Juvosen laskujen mukaan lähi- ja luomutuotteiden lisääminen ruokalistaan vuonna 2012 maksoi kaksi senttiä enemmän per ateria. Kun vuodessa aterioita tuotetaan yhdeksän miljoonaa, ero tuntuu. Lisäksi samaan aikaan tavoitteena on lähiruoan käytön lisääminen, joka sekin vaikuttaa hintaan. Laatu maksaa.

Luomutuotteiden hankintojen haasteet

Luomutuotteiden kilpailuttaminen on hyvin selkeää, koska luomu voi olla yhtenä hankintakriteerinä. Saatavuus on sitten eri asia, koska tarvittavat määrät ovat suuria ja saatavuus pitää olla taattua ympäri vuoden. Myös pakkauskoot ovat olleet haasteellisia.

ARKEA ja Portaat luomuun -ohjelma

Arkea on laatinut luomutuotteiden lisäämiseksi suunnitelman vuosille 2011-2016 Portaat luomuun -ohjelman mukaisesti. Tällä hetkellä ARKEAn ruokapalveluiden toimipaikat ovat portaalla 1 ja käytössä on pysyvästi vähintään yksi luomu raaka-aine.

Paula Juvosen esitys 20/20 -seminaarissa 21.3.2013

Käytössä olevat luomutuotteet

Vuonna 2012 päiväkodeissa ja hoivalaitoksissa vakiintunut luomutuote oli luomuhiutaleet, kouluissa ja henkilöstöravintoloissa varrasleipä. Ruokapalvelulla on myös mahdollisuus käyttää yksittäisiä luomusopimustuotteita, kuten esimerkiksi riisikakkuja, kaurajuomaa, hunajaa, piimää ja vehnäjauhoja. Tänä vuonna päiväkodeissa ja kouluissa otettiin käyttöön luomupasta, hoitokodeissa pehmeä luomuleipä. Seuraavilla portailla mukaan otetaan esimerkiksi luomukananmunat, -vihannekset, -maito ja lopulta luomuliha. Tällä hetkellä se tuntuu kaukaiselta, jo siksi että luomulihan saatavuus ei ole vielä tarpeeksi hyvä.

”Raaka-ainehankinnoissa arvostamme korkeaa kotimaisuusastetta. Leipätoimittajamme ovat Varsinais-Suomesta kuten myös peruna- ja vihannestoimittajamme. Lähiajan tavoitteena on paikallisten kasvisten käytön lisääminen ja huomioida sesongit entistä paremmin ruokalistassa” kertoo palvelujohtaja Paula Juvonen.

ARKEA lyhyesti

Yksikkö: Arkea, Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy

Sijainti: Turku (ruots. Åbo) on Varsinais-Suomen maakunnan keskus, joka sijaitsee Aurajoen suulla Saaristomeren rannikolla Varsinais-Suomen maakunnassa. Kokonaispinta-ala on 306,36 km² Turun asukasluku on 180 225 ja Turun kaupunkialueen väkiluku on 252 468, mikä tekee Turusta asukasluvultaan Suomen kuudenneksi suurimman kunnan ja Turun kaupunkialueesta Suomen kolmanneksi suurimman kaupunkialueen. Turun naapurikunnat ovat Aura, Kaarina, Lieto, Parainen, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Pöytyä, Raisio ja Rusko.

Yksikön asema: Kaupunkiyhtiö

Hieman taustaa ruokapalveluiden toiminnasta….

Arkea eli Turun Seudun kiinteistöpalvelu Oy (ent. Katerinki) tuottaa 500 ammattilaisen voimin 9,2 miljoonaa ateriaa vuodessa, mikä tarkoittaa 38 000 ateriaa joka arkipäivä lasten ja nuorten ateriapalveluissa sekä hoiva- ja henkilöstöpalveluissa. Niistä 5 000 menee päiväkoteihin, 18 000 peruskouluihin ja lukioihin ja loput hoivakoteihin ja henkilöstöruokaloihin. Keittiöverkko: 54 valmistuskeittiötä, 38 palvelukeittiötä, 44 jakelukeittiötä. Elintarvikeostot 8 miljoonaa € vuonna 2012.

Ruokapalvelu tuottaa aterioita päiväkoteihin ja kouluihin seitsemän viikon vaihtuvan, kiertävän ruokalistan mukaan, joka huomioi erilaiset ruoka-, tapa- ja ympäristökasvatusteemat sekä kansalliset juhlapyhät. Yläkouluissa ja lukioissa tarjotaan päivittäin vapaasti otettava kasvisvaihtoehto kaikille. Kaikissa ruokapalvelun kohteissa on kerran viikossa kasvisruokapäivä tai sesongin mukainen ruoka.   

Lisätietoja:
Paula Juvonen, palvelujohtaja
paula.juvonen(at)turku.fi
puh. 044 907 5900

 

Mainostoimisto Kuopio | Digitoimisto | Internet -sivut